Om Lotta Hammar
Jag har arbetat med dekorationsmåleri sedan 1995, då jag startade min egna firma. Sedan år 2000 driver jag Karla Design & Dekorationsmåleri tillsammans med två kollegor. Parallellt med att jag verkat i min egna firma har jag även hela tiden undervisat i dekorationsmåleri. Att undervisa andra är en otrolig källa till kunskap och inte minst, inspiration!

Vad är då dekorationsmåleri? För att sammanfatta det kan man säga att man genom att måla imiterar olika typer av ytor: marmor- och träsorter, skinn, sammet, förgyllning m.m. Det innebär även att måla dekorer av olika slag: väggfält enligt 1700- respektive 1800-talets rådande inredningsmåleri, jugendmönster, blommor, fåglar m.m. Den period som jag bäst tycker om att återskapa sträcker sig från 1700-talet och fram till ca 1930. Jag älskar det svulstiga, tunga 1800-talet men njuter lika mycket av det sobra, eleganta 1700-talet. Även jugend med sina kurviga men strikta former är vackert, liksom 1910-1930 med sina vackra mönster.

Jag har haft förmånen att få måla traditionellt måleri på slott och herrgårdar, i sekelskifteslägenheter, trapphus och entréer, men även skapa ytor i nyproducerade hus och hem som skall ge en känsla av svunna tider. De arbeten jag utför är lika skiftande som mina uppdragsgivare; det som är genomgående är att de har en idé de vill ha hjälp att förverkliga.